De belastingaangifte over 2015 ligt inmiddels, als het goed is, bij de fiscus. Dan is het nu alweer tijd na te denken over een aantal belastingvoordelen die je over het hele jaar van 2016 kunt uitsmeren, waar je volgend jaar van kan profiteren. Pennings Onroerende Zaken geeft u vier tips.
Check je voorlopige aanslag
Je belastingaangifte is een jaarlijks terugkerend ritueel. De voorlopige aanslag is een voorschot op de te verwachten aanslag over 2016. Deze aanslag is vooral voor mensen met een eigen woning interessant, omdat je het belastingvoordeel van je hypotheekrenteaftrek iedere maand terug kunt krijgen, in plaats van in één keer achteraf. De berekening van deze voorlopige aanslag is echter gebaseerd op de meest recente inkomensgegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn. Deze gegevens kloppen wellicht niet met de werkelijke situatie. Het kan namelijk zijn dat je maandelijks teveel terugkrijgt, door foutieve informatie. Bijvoorbeeld wanneer je een deel van je hypotheek aflost, of als je je hypotheek oversluit met een lagere rente, waardoor minder rente valt af te trekken. Alles wat maandelijks te veel is ontvangen, moet bij de definitieve aanslag gewoon worden terugbetaald. En vaak is dat geld op dat moment al uitgegeven. Om te voorkomen dat je geld moet terugbetalen moet je dus altijd je voorlopige aanslag goed controleren en zo nodig (online) bij de Belastingdienst aanpassen.
Ga middelen
Het kan zijn dat je in de afgelopen jaren geen structureel inkomen hebt gehad. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat je werkloos bent geweest of als starter de arbeidsmarkt betreedt en je voor die tijd vooral in spoelkeukens zakgeld hebt verdiend. Met behulp van middeling kun je in aanmerking komen voor het terugvragen van belastinggeld. Het principe 'middeling' werkt vrij eenvoudig. Je telt de inkomens uit werk en woning van 3 aaneengesloten jaren op, waarna je deze uitkomst weer deelt door drie. Je berekent dus je gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Over deze uitkomst bereken je per jaar opnieuw de belasting. Indien de nieuwe bedragen hoger zijn dan de oude, dan kom je in aanmerking voor belastingteruggave. Let op het addertje: De eerste 545 euro van het verschil tussen de verschuldigde en de herrekende belasting krijg je niet terug.
Doe een schenking
Iedereen voelt zich goed bij het doen van een schenking. We zijn massaal lid van de postcodeloterij voor de goede doelen, toch? En dat je miljoenen kunt winnen, is bijzaak… Heb je nog nooit wat gewonnen, dan is schenken toch de eerste winst die je kunt behalen. Schenken aan goede doelen is namelijk aftrekbaar. Normaal gesproken pas wanneer de schenking minimaal 1 procent van je inkomen betreft, maar periodieke giften zijn altijd aftrekbaar. Voor deze periodieke giften geldt dat je gedurende minimaal vijf jaar een gift aan hetzelfde doel doet. Op de website van de belastingdienst vind je formulieren om deze periodieke giften vast te leggen zodat ze aftrekbaar worden.
Begin je eigen bedrijf
Denk je erover na je eigen bedrijf te starten in 2016, dan kun je de kosten die je in de aanloopfase hebt gemaakt ook aftrekken. Denk aan kosten als kantoorinrichting, datakosten, hardwarekosten, opleiding, maar ook marktverkenning en adviezen. Bewaar alle bonnetjes en geef ze op zodra je aangifte gaat doen. Houd daarnaast het aantal uur bij dat je met je onderneming bezig bent om in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. Ben je al begonnen met je bedrijf, terwijl je nog in loondienst bent en draai je verlies, dan mag je het verlies weer aftrekken van je inkomsten uit loondienst.
Met deze slimme tips hoef jij niet meer bang te zijn voor die blauwe envelop.