Waardevermeerdering door verbouwing

Je staat op het punt je huis te verkopen. Er zijn echter nog wat punten ter verfraaiing van je woning, maar je wilt ook niet onnodig veel investeren. Van deze verbouwingen stijgt de waarde van je woning en krijg je de investering (gedeeltelijk) weer terug.

 

Maak ruimte

Iedereen wil zoveel mogelijk ruimte, voor zo min mogelijk geld. Ruimte creëren in je woning is daarom altijd een goede investering. Betrek zoveel mogelijk onbegaanbare ruimtes bij je woning. Kleine zolders en bergruimten die je nu niet of nauwelijks gebruikt omdat ze slecht bereikbaar zijn, maak je weer bereikbaar. Door het plaatsen van bijvoorbeeld een vaste trap richting de zolder of bergruimte. Hiermee maak je de woning qua totale oppervlakte niet groter, maar vergroot je wel de (begaanbare) leefruimte.

Een serre of uitbouw aan je huis vraagt een grotere investering dan het plaatsen van een vaste trap, maar je vergroot daarmee direct de oppervlakte van de woning. Deze investering levert je wel direct een waardevermeerdering op bij de verkoop.

Energiezuinige woning

Er wordt veel over geschreven. Een nul op de meter woning, het verplichte energielabel. Feit is dat hoe duurzamer en energiezuiniger de woning, hoe meer de woning waard is. Naast waardevermeerdering heb je er zelf ook direct baat bij. Hoe groener de woning hoe lager de vaste maandelijkse lasten. Investeren in bijvoorbeeld dubbel glas, isolatie, zonnepanelen, led-verlichting en een goede cv-ketel is altijd een goed idee.

Repareer achterstallig onderhoud

Op het moment dat er kijkers komen, wil je dat de woning niet alleen voor het oog in orde is. Je wilt ook de kritische kijker geen reden geven om af te haken. Afgebladderde kozijnen, beschimmelde voegen in de badkamer, een barst in het ruitje bij de voordeur, plinten die in de loop van de tijd van het laminaat zijn gesprongen, barsten in het stucwerk. Het zijn allemaal tekenen van achterstallig onderhoud. Een koper kan daar soms moeilijk doorheen kijken. Trek een weekend je kluskleren aan zorg dat je al deze punten langsloopt en netjes maakt. Hoe minder de potentiële koper aan het huis hoeft te doen, hoe meer jij kunt vragen.

Over smaak valt niet te twisten

Heb je plannen om de badkamer of keuken te vervangen? Of misschien wel de vloer in de woonkamer? Doe dit dan niet omdat je denkt dat de waarde van je woning daarmee stijgt. Over smaak valt namelijk niet te twisten. Iets dat jij heel mooi vindt, kan voor de potentiële koper juist een afknapper zijn. Het geld dat je investeert in je nieuwe project, krijg je er met een beetje pech helemaal niet uit en dan heb je voor niets geïnvesteerd.  

Een verbouwing kost altijd geld en het is zeker niet gezegd dat je het volledige investeringsbedrag weer terugverdient. Een verbouwing kan echter wel bijdragen aan de waardevermeerdering van je woning